Önképzők 2016-17

Jezsuita Udvar://Önképzők 2016-17

Önképzők 2016-17

Néhány gondolat a 2016/17-os tanév I. félév  önképzőiről, 1-1 résztvevőtől:

 

A társasági tánc önképzőkörről bátran állíthatjuk, hogy a legnagyobb népszerűségnek örvendő csoportja a kollégiumnak. Hiszen mindannyian járunk bulikba, esküvőkre, és ilyenkor jól jön néhány alaplépés a közismert táncokból. Rockyt, salsát, cha-cha-chát és bécsi keringőt tanultunk – ebben Kinga, az oktatónk volt segítségünkre. A rocky és a bécsi keringő volt idén a kedvenc, de a salsát is szerettük. Tervezünk egy táncestet, akkor majd egy ötödik, meglepetés tánccal fogunk foglalkozni. Csatlakozni érdemes, a jó hangulat, jó zene (jó buli) garantált!

 

A kollégium irodalmi köre sikeres félévet zárt. Mindegyik alkalommal különböző témában megírt alkotások kerültek terítékre, s a tevékenységek alatt nagy szerepet játszott az eltérő vélemények ütköztetése egy-egy felolvasott mű kapcsán, ezáltal pedig a résztvevők számos értékes gondolattal gazdagodhattak. Egy igazán családias, bensőséges hangulat uralta mindegyik találkozót, de talán a legnagyobb népszerűségnek az az alkalom örvendett, ahol a bentlakók saját műveikből olvastak fel, bepillantást engedve ezzel lelküknek egy részébe. Mindenképpen egy tanulságos félévben volt részük azoknak, akik az irodalmi kört választották, hiszen arra is lehetőség nyílt, hogy jobban megismerjék egymást, vagy akár önmagukat.

 

“Ez a legény úgy járja akad össze a lába!” – így indultunk, de a végén büszkén zárhattuk le a néptánc önképző körünket. Ha már Marosvásárhelyen vagyunk, elsősorban a Marosszéki tánc alaplépéseit sajátítottuk el, bemelegítésnek pedig felcsíki táncot jártunk.

Amíg a lányok a csujogtatások és a népdalok tanulásával voltak „elfoglalva”, addig a fiúk a Marosszéki tánc legényes figuráit gyakorolták be. Annak ellenére, hogy a próbák végére mindenki alaposan elfáradt, mégis kellemes, családias légkör uralta a találkozókat.

Az önképző köröknek végül meglett a gyümölcse – a betanult táncokat előadták a kollégium lakóinak.

Külső szemmel is látszott a jó hangulat és az, hogy mindenki odateszi magát, viszont arra a kérdésre, hogy miért nem szédülnek el a táncosok forgás közben, még nem tudunk válaszolni, de majd jövőre igen.

 

Az elmúlt félévben a Film, Színház önképző csapatban voltam,ahol sok igazán jó filmet sikerült megnézni közösen. Nem csak napjaink filmjei közül válogattunk,hanem filmtörténelmileg meghatározó alkotásokat is sikerült megnézni,mint Ben Hur, vagy Charlie Chaplin filmek, melyekről pár szó mindig el is hangzott. A közös esték nem csak a filmekről szóltak igazából,hanem az együtt töltött időről,és a közös élményről,amit mindenki másképp tapasztalt meg egy picit,így volt mit megosztani,esetleg vitatkozni egy-egy film üzenetén.

Összességében sok nagyon jó filmmel gazdagodtam, és nem utolsó sorban együtt eltöltött kellemes estékkel!

 

Kézműves önképző: A hangulat mindig nagyon jó volt. Senki sem úgy jött, hogy mindig mindenben ász volt, hanem inkább az volt a cél, hogy egymást tanitsuk és egymástól tanuljunk. Mindenki gazdagodott a közös alkalmaktól. Legnagyobb élmény és egyben a kis közösséget méginkább összekovácsoló esemény az Adventi naptárak elkészitése volt.

 

A kollégiumban ebben a félévben indult először önképző kör, fotózás témában. Az első néhány alkalommal megismerkedhettünk a fényképezőgép felépítésével és a fényképezés alapjaival. A további alkalmak keretein belül gyakorlatba ültethettük az új ismereteinket.

Minden egyes alkalommal kipróbálhattuk ötleteinket, amelynek csak a kreativitásunk szabhatott határokat és egy kicsit más szemmel láthattuk a körülöttünk lévő világot. A kevés érdeklődő ellenére úgy érezzük, hogy egy sikeres és produktív félévet tudhatunk magunk mögött, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy a félév végére sikerült kiállítanunk néhány általunk készített képet, amelyek megtekinthetőek a kollégium kávézójában.

Képek: www.facebook.com/MaJeKollegium

2018-04-09T20:28:06+00:00