Kollégiumi hétvégék

Jezsuita Udvar:///Kollégiumi hétvégék
Kollégiumi hétvégék 2018-04-08T17:28:02+03:00

Kollégiumi hétvégék

Összerázó

Minden egyetemi év legelső és egyik legfontosabb programja az Összerázó. Az új tanulmányi év első vagy második hétvégéjén a kollégium kivonul Marosvásárhelyről. Egy hétvége erejéig maga mögött hagyja a város zaját, és a hétköznapok tennivalóit, hogy megtervezze a féléves programját.  Ennek az együttlétnek a célja az imerkedés és a jó hangulatban eltőltött minőségi idő is.

Az Összerázó, hagyományosan, az érintett hétvége péntek délutánján kezdődik a közös tereink rendbe tételével, takarításával vagy átrendezésével. Ezt követi egy lelki alkalom, amelyben Isten felé fordulunk, elé visszük kéréseinket, vágyainkat a félévvel kapcsolatban. A folytatást egy közös vacsora képezi.  Ezt lezárja egy játékest. A szombati nap szintén imával –általában zsolozsmával- kezdődik. Amit a kevert reggeli követ. Kevertsége abból adódik, hogy a lakóközösségeket véletlenszerűen szétosztjuk, így újabb emberekkel ismerkedhetünk meg. A hétvége további része a kivonulás szellemében telik. Együtt megyünk vagy autóbusszal vagy vonattal a kiválasztott helyszínre. Itt a félév programját próbáljuk megszervezni, elsősorban az önképzőköröket és az aktív csapatokat mutatják be az idősebb kollégisták, az új lakók pedig kiválaszthatják, hogy melyik aktív csapatban illetve melyik önképzőkörben szeretnének tevékenykedni a félév folyamán.  Ezen a napon a lakócsapat részt vesz az első –sok kollégista által nulladiknak mondott- Magis körén.  A fenti programok között természetesen az étkezés és a játék ideje is megvan. …. ezeknek hála jóval közelebb kerülhetünk a közösség újabb tagjaihoz, ahogy ők is hozzánk. A hétvége fő attrakciója a szombat estét záró koncert, amit a kollégium zenecsapata jóvoltából élvezhetnek az itt lakók. Vasárnap reggeli után, jezsuita szellemben, reflektálunk az elmúlt hétvégére, kiemeljük mit viszünk tovább, mivel gazdagodtunk. Majd az általunk használt tereket takarítjuk ki és elindulunk vissza Marosvásárhelyre. Az Összerázó lezárása a Veni Sancte szentmise, amiben áldást kérünk az elkövetkező tanévre és a kollégium lakóira.

Beszámoló: 2017/18-as tanév eleji Összerázó

Összetartó

„Ha már volt Összerázó, nem tarthatnánk Összetartót is?” Antal Előd kollégista

Az Összetartó az elmúlt években kihagyhatatlan kollégiumi programmá nőtte ki magát, az Összerázóval egyenrangú és hozzá nagyon hasonló program. A második tanulmányi félév első vagy második hétvégéjét tölti ki. Megtervezzük az önkéntességet, beszámolót tartunk az aktív csapatok első féléves munkájáról, illetve megrendezésre kerül a második félév első Magis-köre. Sokat játszunk és bulizunk.

A stresszió fáradalmait kipihenve, újult erővel és tettre készen megérkezve a kollégista első dolga az új félévben, hogy felkészül az Összetartóra. Ez a program, akárcsak az Összerázó, péntek délutáni közös takarítással kezdődik, amit a templomban tartott ima követ. Később vacsora és az önkéntességi lehetőségek bemutatása következik. Az este végét egy játékest adja. Másnap reggel zsolozsmával kezdődik az együttlét, amit a kevert reggeli követ. A kevert reggeli idején a lakóközösségek tagjai nem együtt, hanem különböző lakásokba szétszórtan, reggeliznek. Ezután pedig busszal vagy vonattal indulnak a kivonulás helyszínére. Ott megtervezésre kerül a II. tanulmányi félév. Ennek központi programja az önkéntesség. A folytatásban a félév első Magis-körére kerül sor. Az előbbi programok között az étkezésnek és a csapatépítő játékoknak is szerep jut, amik szintén a közösséget erősítik. A szombati estét Előd és a tarhonyák koncert zárja. Vasárnap reggeli, utána takarítás, indulás előtt pedig reflexió, amiben mindenki személyesen megfogalmazhatja, hogy mit visz tovább, miért hálás az elmúlt hétvégéről.  Haza érkezés után a hétvégét lezáró mozzanat a szent mise, amivel hivatalosan is kezdetét veszi a második félév.