Bemutatkozás

Jezsuita Udvar://Bemutatkozás
Bemutatkozás 2022-05-17T15:44:51+03:00

A Lelkészségről     

Marosvásárhelyen 1996 augusztus 1-től működik hivatalosan a Marosvásárhelyi Egyetemi és Főiskolai Lelkészség. 1996-2000 között a lelkészségi találkozókat a belvárosi Keresztelő Szent János plébánián tartották, leginkább az akkoriban épülő Deus Providebit Tanulmányi Házban. 2000-ben az Egyetemi Lelkészség megkapta a Köteles Sámuel utcában levő minorita templomot és a hozzá tartozó kolostort. Erről a történetről így vall az egyetemi lelkész, Bara László: „2000-ben kaptuk meg ezt a kis templomot és a kolostort. Érdekes története volt ennek is. Amikor meghalt Mezei atya, az öreg Bányász atya maradt egyedül itt, s akkor a rendfőnök kérte a környékbeli papokat, hogy segítsenek be. Gondoltam, jó volna, ha nekünk adnák ezt a templomot. A diákoknak csak annyit mondtam, hogy van egy jó szándékom, de nem mondtam meg, hogy mi, és kértem, hogy imádkozzanak érte. Imádkoztunk, hogy ha az Úr akarja, akkor legyen a miénk. És egy év múlva a miénk lett. Azóta vagyunk itt.” Több mint tíz éve, hogy a lelkészség a minorita kolostorban működik, ahol bőségesen van hely a különböző programok és rendezvények megszervezésére. Az elmúlt években a templomot, majd a lelkészségi termeket is felújították, hiszen „kócos” volt az épület, mondhatni romhalmaz. Ma már felújítva és a fiatalok igényének megfelelően berendezve várja azokat az egyetemistákat, akik keresztény környezetbe vágynak, egy közösség és egy otthon után.

 

Szellemiségünk, céljaink

Az Egyetemi Lelkészség egy nyitott közösség, amely olyan diákokból és fiatal felnőttekből alakul, akik szellemi – lelki téren többek szeretnének lenni, mélyebbre szeretnének „ásni”, életüket keresztény értékek szerint szeretnék építeni.

Feladatunknak tekintjük, hogy az Egyetemi Lelkészségen helyet adjunk olyan fiataloknak, akik lelki, kulturális, tudományos és szociális érdeklődéssel járják útjukat, őket életük értelmének és céljának való keresésében elkísérjük, gondolkodásmódjuk és hitük reflektálására késztessük, valamint hitünk közös ünneplésére meghívjuk.

 

Ma – JEL

A közösség, mely a marosvásárhelyi egyetemistákat szolgálja.

A közösség, melynek hivatása kísérni a fiatalokat a felelős keresztény élet zarándokútján.

A közösség, mely az élet, a változás, a formálódás és a növekedés útján jár.

A közösség, melyet nem lehet leírni a fenti néhány mondattal, hiszen több… gyere és lásd!