Tereink

Jezsuita Udvar://Tereink
Tereink 2017-05-19T11:49:35+03:00

A kollégiumnak a minorita templom mellé, a Köteles Sámuel és Bolyai utcák sarkára bérlakásoknak épített, az egyháznak visszaszolgáltatott épületegyüttes ad otthont.

Így az épület nem az iskolákra jellemző (egy folyósón sok szoba) struktúrájú, hanem lakásokra oszlott. Nem minden lakásban, laknak kollégisták, de szinte mindegyiknek van egy neve, melyeket azon városok nevei közül választottunk, amelyeket Loyolai Szent Ignác kalandos életútja alatt érintett. Így összesen 9 lakásban laknak kollégisták, melyek a következő neveket viselik: Salamanca, Barcelona, Azpeitia, Pamplona, Párizs, Montmarte, Alcala, Velence és Jeruzsálem. Ezek mindegyikében 5-8 fős lakóközösség él, összesen 58-60 kollégista.

Van amelyik lakáshoz 1 nagy hálószoba, van amelyikhez 3 kissebb szoba tartozik, és természetesen mindegyik rendelkezik felszerelt konyhával, kamrával, és legalább 1 fürdőszobával. A hálószobákban biztosítva vannak ágyak, matraccal, íróasztal, ruhás és egyéb szekrények, minden bentlakónak.

Az a hely, ahol minden kollégista megtalálhatja azt a programot, amelyben minőségi időt tölthet.

Egy nagy térből, mely a rendezvények helyszíne, és egy kisebb helyiségből áll, ami személyes beszélgetésekre ad lehetőséget. Kollégisták által szervezett eseményeknek (játékestek, filmklub, közös ünneplések, nemzeti ünnepek) és külső szervezésű programoknak nyújt otthont. Ugyanakkor baráti sörözésekre, kávézásokra is tökéletes helyszín.

A kávézóban lehetőség van édességek, kisebb harapnivalók, üdítő italok, tea, sör vagy akár bor vásárlására és elfogyasztására, ez pedig becsületkassza alapon működik. Társasjátékok is találhatók, melyeket bárki szabo hazsnálhat a Kávézó területén.

A tanuló szobák jól megszokott, és előszeretettel látogatott termei a kollégiumnak. Egy 200  szakkönyvet tartalmazó könyvtár is található itt.  Az itteni szabályoknak és  körülmények öszönhetően, a tanulni vágyók számára mindig van egy hely ahová zavartalanul elvonulhatnak, azt a tevékenységet végezzék, amire elsősorban vállalkoztak egyetemi éveik alatt. Egy 200  szakkönyvet tartalmazó könyvtár is található itt.

Az egy légtérben “közössen” tanulás, vizsgákra felkészülés nehézségeiben osztozás, és így akár puszta jelenlétünkkel, vagy apró gesztusokkal egymás támogatása, motiválasa további áldás és segítség lehet kötelességünk teljesítésében, de úgy teljesítésében, hogy munkánk imádsággá váljaon.

„A tanuló minden tanulni vágyót tárt kapukkal vár! Biztosítottak számunkra az optimális tanulási feltételek, körülmények: három tágas, világos terem, ami a kollégium lakói számára bármikor elérhető. Itt nem zavarnak bennünket beszélgetéssel, zenehallgatással; a csendre közösen vigyázunk, tiszteletben tartva egymást a közösen megírt szabályok értelmében. A tanuló tisztaságáért a takarító csapat felel. ĺgy tehát mindenkinek lehetősége van arra, hogy a maximumot hozza ki magából. A tanuló az egyik legkedvesebb hely számomra a kollégium terei közül; segít kötelességeim teljesítésében, kitűzött céljaim elérésében.”  Zier Hella

A kápolna a kollégium egyik központi tere, amely a lelki kikapcsolódás, feltöltődés, az Istenben és élő hitünkben való elmélyülés számára nyújt lehetőséget. Esténként zsolozsma, examen színhelye, illetve szentmise, szentségimádás, kereszúti ájtatosság helyszíneként is szolgál.

A kápolna a Köteles Sámuel utcában levő lépcsőház alagsorában található. Egy nagyobb teret foglal magába, ami maga az imaszoba része, de emellett található benne egy kisebb szoba könyvespolccal, asztallal és székekkel, ahol lehetőség van személyes beszélgetésre. Mosdóhelyiséggel is fel van szerelve. A kápolna nagy terében fellelhető az oltár, a szentségi kereszt és a szentségtartó. Többnyire a szőnyeg szolgál ülőhelyül, illetve több sámli és szivacs, pokróc áll rendelkezésre. Gyakran használt tere a kollégiumnak, hiszen amellett, hogy kötött programok színhelye, bármikor, bárki számára elérhető, és helyet biztosít személyes imádkozásnak, elmélyülésnek, lelki olvasmány tanulmányozásának, beszélgetésnek. Esténként az arra nyitottak közösen elvégezhetik a zsolozsmát, az esti dicséretet, illetve végezhetnek egy napi visszatekintést, exament. Ugyanakkor havonta a bentlakók számára szentmisére is van lehetőség, amelynek szintén a kápolna nyújt otthont. Van, hogy szentségimádások, keresztúti ájtatosságok helyszíne, illetve filmvetítés is zajlik itt.

A jezsuita udvar teret ad az itt élőknek és ide érkező vendégeknek, híveknek, illetve minden olyan rendezvénynek ami a templomhoz és egyetemi lelkészséghez tartozik, mint végzős diákok búcsúztatója, templombúcsú vagy bármilyen ünnepély. Cserjék, fák, dísznövények, fűszernövények, gyümölcsöskert díszitik. A kollégium belső udvara pedig diákok által szervezett különböző alkalmaknak ad teret együttlétre.  Gyep és málnás található itt.

“A tornaterem egy olyan hely ahova bárki lemehet a bentlakásból és tornászhat egyet. Itt helyet és eszközököt biztositunk az embereknek.

Elsősórban megemlíteném a húzódzkodó és tolódzkodó állványt a felszerelések közül, mert ezzel a két eszközzel nagyon sok mindent megtudunk edzeni. Ezeken kivül még vannak súlyok, két egykezes és egy kétkezes rúd, medicinlabda, ugrókötelek, trambulin, szóbabicikli, taposógép és egy boxzsák is. A pingpong teremben található egy asztal, labdák és ütők.

A tornaterem célja lényegében az, hogy teret és eszközöket bitositson az emberek számára, hogy megfelelően megtudják edzeni az egész testüket. Egy olyan hely, ahol letudják vezetni a feszültségüket.”

Szakács-Simon Csongi, Egészséges Élet Csapat vezetője

A terem egyetlen célja és felszereltsége a nevébeől következtethető. Ide, (mint a legtöbb termünkbe) bármelyik kollégista tetszése szerint mehet és meghívhatja barátait,  kikapcsolodni és egy jó pingpong meccset lejátszani.

A Kuckó kb. két éve alakult, szépítgette és rendezte a “tanulós” csoport, és egy olyan helyet alakítottak ki, ahol csendben egy tea mellett lehet olvasgatni. Emellett meghittebb hangulatú filmesteknek is otthont adott .

Egy kb. 2000 kötetes kis, jórészt szépirodalmi, admányból gyüjtött könyvtár is található itt, melyből a kollégisták szabadon kölcsönözhetnek.

Ez az a hely, ahol a hangulat a tetőfokára hág, a jókedv mindig biztosítva van. A maga egyszerűségében nélkülözhetetlen ez a tér: ahol a gitárhúr zengése nevetéssel és tompa dobpergéssel keveredik, majd áthajlik a lágy dallamok összhangjába.

A kollégium zeneterme, amit magunk között zenebunkernek is szoktunk nevezni, azon terek egyike, amely nagy jelentőséggel bír mind a zenecsoport, mind a többi bentlakó számára. Ennek a helynek a berendezése visszafogott, úgy van kialakítva, hogy elférjenek az aktív csapat működéséhez szükséges felszerelések, illetve nagyobb rendezvények során akár több embernek is helyet adhasson. Hangfalak, mikrofonállványok, kottatartók, dobfelszerelés, néhány szék, énekeskönyvek, kották, és a közös zenélések vidám hangulata lapul a falai mögött. Célja, hogy helyet adjon az énekpróbáknak, koncerteknek, és mivel minden más tértől kellően távol helyezkedik el, lehetőséget ad a hangosabb események megrendezésére. Minden héten csütörtökön megtelik élettel ez a tér, ugyanis itt próbál a zenecsoport a következő szentmisére, liturgikus ünnepre. Időnként koncertekre is sor kerül, ilyenkor még inkább megtelik a terem, és a hangerő a tetőpontjához közelít.

A kollégium rendelkezik egy vendégek száméra fenntartott lakással (1 szoba+ fürdű+ konyha) amit csak vendégszobaként szoktunk emlegetni. Ezt bármely kollégista vendégei kivehetik, (közeli rokonok esetén kedvezményesebben). Megszállhatnak itt 1, vagy több éjszakára, előzöleges bejeltkezéssel, ha éppen nem foglat.

Az itt lakók mosási és szárítási szükségleteire egy min 5 használható mosogépet és 2 szárítógépet tartalmazó mosokonyha áll rendelkezésre, illetve egy szárítók elhelyezésére alkalmas padlás.